Du er her: 

Præsten har ordet

Tak for marken - og for livet!

For mange mennesker er taknemmelighed en helt naturlig ting – at være taknemmelig for livet og livets gaver. Men jeg hørte engang en sige, at hun ikke kunne se, hvorfor hun skulle takke Gud for livet. Det var jo hendes mor og far, der var skyld i, at hun var kommet til verden. Og det var jo også dem, der havde sørget for, at hun ikke manglede mad og tøj osv.

Og det er jo også rigtigt. Hvis ikke hendes mor og far havde truffet hinanden, havde hun nok aldrig været her. Og som barn er man jo også afhængig af, at ens forældre sørger for, at ens basale behov bliver opfyldt. Så vi kan være taknemmelige i forhold til vores forældre. Det udelukker dog ikke, at det også giver god mening at være taknemmelig i forhold til Gud.

For også i det lidt større perspektiv kan vi være taknemmelige – for livet og alt det gode, livet rummer. Det er Gud, der har sørget for, at livet her overhovedet er muligt, og at det kan fortsætte. Og at der er marker, vi kan dyrke. Så vi kan være taknemmelige for høsten og for alle livets andre gaver.

Det er faktisk ikke en selvfølge, at der overhovedet er liv her på jorden. Forskere inden for naturvidenskaben taler om, hvor utroligt det er, at livet er opstået. Hvordan det er gået til kan naturligvis diskuteres, men ingen ved det, og de fleste er enige om, at det ikke er mindre end et under med det væld af liv, der er.

Den rigdom, der er i naturen, er så forunderlig, at man egentlig kan undre sig over en rent naturvidenskabelig synsvinkel. Der er en variation af liv i vores verden. Der findes så mange forskellige dyr, for ikke at tale om alle de blomster, planter og træer, der er.

Og kærligheden, som vel er meningen med livet for os mennesker. Den kærlighed, vi kan opleve, giver også anledning til at være taknemmelig. Kærligheden sikrer ikke blot artens overlevelse, fordi den får os til at formere os. Kærligheden er noget andet og mere end det. Måske er det kærligheden, der gør livet værd at leve? Menneskers kærlighed til hinanden og Guds kærlighed til os.

Vær med til at holde høstgudstjeneste den 4. oktober!

- i Hovborg Kirke kl. 10.30.

- i Lindknud Kirke kl. 19.00.

Del dette: